De kaasklompjes worden gemaakt van verse ongepasteuriseerde melk. De kaasbereiding vindt plaats op traditionele wijze op een boerderij waar al tientallen jaren boerenkaas gemaakt wordt. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe de kaasklompjes gemaakt worden.

Melk stremmen

De melk wordt in een kaasbak opgewarmd, waarna zuursel en stremsel aan de melk worden toegevoegd. Het zuursel is belangrijk voor het rijpen en mede bepalend voor de smaak van de kaas. Stremsel zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk samenklonteren, zodat er een vast (wrongel) en een vloeibare deel (wei) ontstaat. Als na een half uur de melk is gestremd, wordt de wrongel gesneden, zodat de wei en wrongel gescheiden zijn. De wei wordt vervolgens gedeeltelijk afgetapt.

Wrongel wassen en bezinken

De wrongel moet nu worden gewassen met heet water, zodat de wrongeldeeltjes verder kunnen rijpen. Vervolgens wordt de wrongel geroerd, zodat de vaste bestanddelen nog meer samenklonteren. Na ongeveer een kwartier wordt voor de tweede keer wei afgetapt en de wrongel nogmaals gewassen en geroerd.

Met een aanhaalband worden de wrongeldeeltjes naar één kant van de kaasbak gehaald. De aanhaalband heeft allemaal kleine gaatjes, zodat de wei naar de andere kant kan. De wrongel wordt in gelijkmatige stukken verdeeld in de grootte van een kaasklomp.

Persen

Voordat de wrongel vervolgens in een kaasklompvorm wordt gedaan, wordt er een kaasmerk onder in de kaasklompvorm gelegd. Als alle kaasklompvormen zijn gevuld, worden ze een dag onder een pers gezet.

Pekelen

Na het persen worden de kaasklompen in het pekelbad gelegd. Door te pekelen wordt de buitenkant van de kaasklomp steviger en wordt de korst gevormd.

Rijpen

Na het pekelen moet de kaas een dag drogen, waarna een coatinglaag wordt aangebracht ter bescherming van uitdrogen en schimmelvorming. Dan begint het rijpingsproces, dat minstens vier weken duurt. Gedurende deze tijd wordt de kaasklomp dagelijks gedraaid.

Paraffinelaag aanbrengen

Als de kaasklomp rijp is, wordt er een paraffinelaag aangebracht op de kaasklomp, zodat de kaasklomp ook buiten de koeling langer houdbaar is. Tenslotte worden de kaasklompen verpakt voor de verkoop.